Jalkapallo Thaimaassa

Thaimaalaisia jalkapallofaneja.

 

Thaimaa ei ehkä ole tunnettu jalkapallomaa, mutta sieltä löytyy suuri jalkapallokulttuuri ja jalkapallo on myös maan pelatuin urheilulaji. Jalkapallo tuotiin Thaimaahan vuonna 1897 ja vuonna 1916 perustettiin maan jalkapallokomitea. Thaimaan maajoukkue ei ole sen kummemmin loistanut, mutta he ovat päässeet muun muassa vuoden 1956 Australian olympialaisiin ja voittaneet lukuisia pienturnauksia.

Thaimaan ykkösliigana toimii vuonna 1996 perustettu Thai League 1 (suomeksi Thaimaan valioliiga) ja siinä pelaa 18 joukkuetta. Nämä joukkueet ovat Buriram United, Bangkok Glass, Bangkok United, BEC Tero Sasana, Chonburi, Muang Thong United, Pattaya United, Thai Navy, Port MTI FC, Air Force Central, Suphanburi, Chiangrai United, Chainat, Ratchaburi, Nakhon Ratchasima, Ubon, Prachuap ja Sukhothai. Buriram United on voittanut liigan kuusi kertaa ja on siten menestyksekkäin Thaimaan valioliigan joukkue. Thaimaassa ei ole erityisiä derbyjä, mutta tunnetuin ottelu on Chulan ja Thammasatin välinen ottelu, jota kutsutaan nimellä “Traditional Football Match” eli perinteinen jalkapallo-ottelu. Thammasat pelaa Thaimaan nelosliigassa ja Chula pelaa kakkosliigassa. Joukkueet ovat yliopistojen omistamia. Ottelu pelataan vuosittain ja kannattajat pitävät huolen viihtymisestä tifojen ja koreografian avulla. Joukkueet vuorottelevat vuosittain siitä missä peli pelataan. Voit myös nähdä paljon tanssimista. Kiinnostava yksityiskohta on lisäksi se, että kaikki lipuista saadut varat lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Koska joukkueiden taso ei ole kovin korkea, ottelu ei sinänsä ole jalkapallon näkökulmasta niin kiinnostava, mutta jos haluat nähdä hienon kannatusesityksen ja haluat antaa rahaa hyväntekeväisyyteen niin tämä ottelu on suositeltava.

Lähteet:

 “Thai Football Fans.” Themalaymailonline.com, media.themalaymailonline.com/uploads/articles/2015-06/thai_football_fans1606.jpg.

“Football in Thailand.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 24 Jan. 2018, en.wikipedia.org/wiki/Football_in_Thailand.

“Thai Premier League 2018 Standings – Overall, Home/Away Standings.” Thai Premier League 2018 Standings – Football/Thailand, Flashscore, www.flashscore.com/football/thailand/thai-premier-league/standings/.

Copa90football. “Asia’s Craziest Derbies.” YouTube, YouTube, 20 Sept. 2017, www.youtube.com/watch?v=vzB_ylMaxnM.

“Thailand Football Team.” THAIFOOTBALL.COM – Thai National Football Team –, Thaifootball.com, www.thaifootball.com/index_e.shtml.

“Thai League 1.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 29 Jan. 2018, en.wikipedia.org/wiki/Thai_League_1.