Pattaya

Ehkä tunnetuin Thaimaan on lomakohde on Pattaya. Niiden mielissä, jotka eivät ole siellä käyneet, paikan nimi herättää negatiivisia mielikuvia.Liikenneruuhkia, ilotyttöbaareja ja rikkaita länsituristeja, jotka ostavat rahalla ihan kaikkea. Tämä ei ole Pattayan erikoisuus, vaan sitä näkee ihan kaikkialla Thaimaassa (ja muuallakin Aasiassa). Ja kaikkea negatiivista aina liioitellaan, varsinkin niiden toimesta, jotka eivät koskaan ole Pattayalla käyneet. Todellisuudessa Pattaya on aivan uskomattoman hieno lomakohde. Sieltä matkailija löytää etsimänsä.

Sijainti

Pattaya sijaitsee Sianmin lahden itärannalla melko lähellä pääkaupunkia Bangkokia. Matkaa Bangkokiin kertyy noin 150 kilometriä. Bussilla matkaan menee reilut kaksi tuntia. Tämä on sikäli olennaista, että lomalennot Pattayalle tehdään juuri Bangkokin lentokentän kautta. Lentokenttäkuljetuksen vaihtoehtona on ottaa taksi, jolloin perille pääsee hieman nopeammin ja mukavammin. Lentokenttäkuljetuksessa kun joutuu usein odottamaan bussin lähtöä vähintään puolituntia ja perille Pattayalle päästyä kierretään vielä monen hotellin kautta. Taksien hinnat Bangkokin lentokentältä Pattayalle ovat 1000 bahtista (20 euroa) ylöspäin. Jos olet pakettimatkalla, niin muista aina kertoa oppaalle, että et aio käyttää yhteiskuljetusta. Silloin muut eivät joudu odottamaan turhaan lentokentällä. Lisäksi oppaalta saa tiedot hotelliin kirjautumisesta ja muuta tärkeää tietoa matkan varalle. Jos olet Thaimaassa ensimmäistä kertaa, niin käytä mieluummin yhteiskuljetusta. Matkan aikana oppaat kertovat hyödyllistä tietoa matkasta ja matkakohteesta yleensä.

Aktiviteetit

Pattaya tunnetaan yöelämästään. Siellä väitetään olevan yli 3000 baaria ja yökerhoa avoinna joka ilta. Tarkkaa lukua tietää tuskin kukaan koska uusia ravintoloita ja baareja avataan päivittäin. Sieltä löytyy jokaiselle jotakin ja koko elävän elämän kirjo näyttäytyy kaikessa monimuotoisuudessaan. Moni asia saa suomalaisen turistin hämilleen ja tärkeintä on pitää pää kylmänä. Hyvä ohje on, että ensimmäinen ilta kannattaa ottaa varovasti ja mieluummin tyytyä katsemaan ja katsastamaan paikkoja. Kannattaa liikkua avoimin mielin ja löysätä vähän pipoa.

Hiekkarantoja Pattayalla on useita. Valitettavasti vesi on hiukan sameaa kuten kaikilla Sianmin lahden pohjukan lomakohteissa. Sukeltaminen ja snorklaaminen eivät ole alueen ykkösharrastuksia. Niitä varten pitää lähteä vähän pidemmälle. Voit vaikka vuokrata veneen kuljettajineen ja lähteä johonkin lähisaareen päiväksi. Tällainen paikka on esimerkiksi Korallisaari (Coral Island/Koh Lan), johon tehdään kokopäiväretkiä noin 1000 Batin (~20e) hintaan per henkilö sisältäen kuljetukset ja lounaan. Saari sijaitsee 7,5 kilometriä Pattaylta länteen merelle päin. Pikaveneellä (Speedboat) matka kestää 15 minuuttia.Muita lähisaaria ovat Koh Khrok, Koh Sak, Koh Phai, Koh Rin, Koh Luarn, Koh Wan Wichai, Koh Kram Noi ja Koh Kram Yai. Vähän kauempana etelässä ovat Koh Chan ja Koh Chuang. Nämä kaikki kohteen soveltuvat hyvin myös sukeltamiseen.

Retkiä paremmille uimarannoille tehdään muitakin ja kaukana eivät myöskään ole monet suositut rantakohteet kuten Rayong ja Koh Samet. Näihin kohteisiin voi tehdä vaikka useamman päivän omatoimimatkan.

Pattaya allasalue yövalaistuksessa. Hotelli, allasalue ja allasbaari.

Hotellia Pattaylta varatessa kannattaa valita sellainen, jossa on kunnollinen allasalue. Siis jos uiminen ja vedessä oleilu kiinnostaa. Nyrkkisääntönä on, että mitä isompi hotelli sitä parempi allasalue. Välimeren ”maauimala” tyylisiin altaisiin tottuneet voivat kokea pienen yllätyksen. Monet altaat ovat auki myös öisin ja yövalaistuksessa ne ovat vastustamaton näky. Allasbaariin pääsee myös uimalla…

Moni viettää altaalla lähes koko loman ja se ei todellakaan ole mikään ihme. Ilman lämpötila ei laske öisinkään alle 20 asteen kuin ani harvoin ja vesi on aina lämmintä.

Uima-altaiden vesi on puhdasta ja niistä pidetään Thaimaalaiseen tapaan hyvää huolta. Allasalue kuten muutkin hotellin yleiset tilat ovat aina siistit ja hyvässä kunnossa.

Vaikka uimarannat eivät Pattayalla ole Thaimaan parhaat, niin rannat ovat. Pattayan rannat sykkivät elämää 24 tuntia vuorokaudessa. Jokaiselle löytyy jotakin. Ja vaikka sukeltaminen ei ole siellä suuressa suosiossa niin monia muita aktiviteetteja löytyy: vesihiihto, vesiskootterit, purjelautailu, surffaus, kalastus ja paljon muuta. Joka aktiviteetille on lukuisia  niihin erikoistuneita yrityksiä. Kilpailu pitää hinnat kohtuullisina.

Pattayan rannat

Tärkein ranta on luonnollisesti kaupungin eteen avautuvat Pattaya Beach. Vedenlaatu siellä on ollut aiemmin huono, mutta vedenpuhdistamon myötä se on parantunut huomattavasti. Enemmän kuin uimarantana se tunnetaan ravintoloistaan ja yöelämästään. Myös kaupungin suosituimmat ostospaikat sijoittuvat Pattaya Beachin läheisyyteen.

Jomthien Beach sijaitsee Pattaya Beachistä etelään niemenkärjen ja Khao Pratamnak kukkulan toisella puolella. Se on suosittu rauhallisuutta arvostavien matkailijoiden keskuudessa. Perheet ja eläkeläiset suunnistavat yleensä tuolle rannalle, missä meno on huomattavasti rauhallisempaa.

Pattayan kolmas ranta on Naklua Beach. Se sijaitsee Pattaya Beachin pohjoispuolella ja on Pattayan rannoista kaikkein pohjoisin.

Lähisaaret ovat uimareiden ja laitesukeltajien suuressa suosiossa. Niihin tehdään opastettuja retkiä ja suurimpiin on säännöllistä lauttaliikennettä. Laitesukellus harrastajien kannattaa turvata paikallisten yritysen palveluihin.

Tietoja

  • Pattaya Cityn väkiluku on hiukan yli 100 000 asukasta.
  • alue on kooltaan noin 20 neliökilometriä
  • kuuluu Chonburi:n maakuntaan
  • aikavyöhyke UTC+7 eli 5 tuntia Suomen aikaa edellä