Ehkä tunnetuin Thaimaan on lomakohde on Pattaya. Niiden mielissä, jotka eivät ole siellä käyneet, paikan nimi herättää negatiivisia mielikuvia.Liikenneruuhkia, ilotyttöbaareja ja rikkaita länsituristeja, jotka ostavat rahalla ihan kaikkea. Tämä ei ole Pattayan erikoisuus, vaan sitä näkee ihan kaikkialla Thaimaassa (ja muuallakin Aasiassa). Ja kaikkea negatiivista aina liioitellaan, varsinkin niiden toimesta, jotka eivät koskaan ole Pattayalla käyneet. Todellisuudessa Pattaya on aivan uskomattoman hieno lomakohde. Sieltä matkailija löytää etsimänsä.

Sijainti

Pattaya sijaitsee Sianmin lahden itärannalla melko lähellä pääkaupunkia Bangkokia. Matkaa Bangkokiin kertyy noin 150 kilometriä. Bussilla matkaan menee reilut kaksi tuntia. Tämä on sikäli olennaista, että lomalennot Pattayalle tehdään juuri Bangkokin lentokentän kautta. Lentokenttäkuljetuksen vaihtoehtona on ottaa taksi, jolloin perille pääsee hieman nopeammin ja mukavammin. Lentokenttäkuljetuksessa kun joutuu usein odottamaan bussin lähtöä vähintään puolituntia ja perille Pattayalle päästyä kierretään vielä monen hotellin kautta. Taksien hinnat Bangkokin lentokentältä Pattayalle ovat 1000 bahtista (20 euroa) ylöspäin. Jos olet pakettimatkalla, niin muista aina kertoa oppaalle, että et aio käyttää yhteiskuljetusta. Silloin muut eivät joudu odottamaan turhaan lentokentällä. Lisäksi oppaalta saa tiedot hotelliin kirjautumisesta ja muuta tärkeää tietoa matkan varalle. Jos olet Thaimaassa ensimmäistä kertaa, niin käytä mieluummin yhteiskuljetusta. Matkan aikana oppaat kertovat hyödyllistä tietoa matkasta ja matkakohteesta yleensä.

Aktiviteetit

Pattaya tunnetaan yöelämästään. Siellä väitetään olevan yli 3000 baaria ja yökerhoa avoinna joka ilta. Tarkkaa lukua tietää tuskin kukaan koska uusia ravintoloita ja baareja avataan päivittäin. Sieltä löytyy jokaiselle jotakin ja koko elävän elämän kirjo näyttäytyy kaikessa monimuotoisuudessaan. Moni asia saa suomalaisen turistin hämilleen ja tärkeintä on pitää pää kylmänä. Hyvä ohje on, että ensimmäinen ilta kannattaa ottaa varovasti ja mieluummin tyytyä katsemaan ja katsastamaan paikkoja. Kannattaa liikkua avoimin mielin ja löysätä vähän pipoa.

Hiekkarantoja Pattayalla on useita. Valitettavasti vesi on hiukan sameaa kuten kaikilla Sianmin lahden pohjukan lomakohteissa. Sukeltaminen ja snorklaaminen eivät ole alueen ykkösharrastuksia. Niitä varten pitää lähteä vähän pidemmälle. Voit vaikka vuokrata veneen kuljettajineen ja lähteä johonkin lähisaareen päiväksi. Tällainen paikka on esimerkiksi Korallisaari (Coral Island/Koh Lan), johon tehdään kokopäiväretkiä noin 1000 Batin (~20e) hintaan per henkilö sisältäen kuljetukset ja lounaan. Saari sijaitsee 7,5 kilometriä Pattaylta länteen merelle päin. Pikaveneellä (Speedboat) matka kestää 15 minuuttia.Muita lähisaaria ovat Koh Khrok, Koh Sak, Koh Phai, Koh Rin, Koh Luarn, Koh Wan Wichai, Koh Kram Noi ja Koh Kram Yai. Vähän kauempana etelässä ovat Koh Chan ja Koh Chuang. Nämä kaikki kohteen soveltuvat hyvin myös sukeltamiseen.

Retkiä paremmille uimarannoille tehdään muitakin ja kaukana eivät myöskään ole monet suositut rantakohteet kuten Rayong ja Koh Samet. Näihin kohteisiin voi tehdä vaikka useamman päivän omatoimimatkan.

Pattaya allasalue yövalaistuksessa. Hotelli, allasalue ja allasbaari.

Hotellia Pattaylta varatessa kannattaa valita sellainen, jossa on kunnollinen allasalue. Siis jos uiminen ja vedessä oleilu kiinnostaa. Nyrkkisääntönä on, että mitä isompi hotelli sitä parempi allasalue. Välimeren ”maauimala” tyylisiin altaisiin tottuneet voivat kokea pienen yllätyksen. Monet altaat ovat auki myös öisin ja yövalaistuksessa ne ovat vastustamaton näky. Allasbaariin pääsee myös uimalla…

Moni viettää altaalla lähes koko loman ja se ei todellakaan ole mikään ihme. Ilman lämpötila ei laske öisinkään alle 20 asteen kuin ani harvoin ja vesi on aina lämmintä.

Uima-altaiden vesi on puhdasta ja niistä pidetään Thaimaalaiseen tapaan hyvää huolta. Allasalue kuten muutkin hotellin yleiset tilat ovat aina siistit ja hyvässä kunnossa.

Vaikka uimarannat eivät Pattayalla ole Thaimaan parhaat, niin rannat ovat. Pattayan rannat sykkivät elämää 24 tuntia vuorokaudessa. Jokaiselle löytyy jotakin. Ja vaikka sukeltaminen ei ole siellä suuressa suosiossa niin monia muita aktiviteetteja löytyy: vesihiihto, vesiskootterit, purjelautailu, surffaus, kalastus ja paljon muuta. Joka aktiviteetille on lukuisia  niihin erikoistuneita yrityksiä. Kilpailu pitää hinnat kohtuullisina.

Pattayan rannat

Tärkein ranta on luonnollisesti kaupungin eteen avautuvat Pattaya Beach. Vedenlaatu siellä on ollut aiemmin huono, mutta vedenpuhdistamon myötä se on parantunut huomattavasti. Enemmän kuin uimarantana se tunnetaan ravintoloistaan ja yöelämästään. Myös kaupungin suosituimmat ostospaikat sijoittuvat Pattaya Beachin läheisyyteen.

Jomthien Beach sijaitsee Pattaya Beachistä etelään niemenkärjen ja Khao Pratamnak kukkulan toisella puolella. Se on suosittu rauhallisuutta arvostavien matkailijoiden keskuudessa. Perheet ja eläkeläiset suunnistavat yleensä tuolle rannalle, missä meno on huomattavasti rauhallisempaa.

Pattayan kolmas ranta on Naklua Beach. Se sijaitsee Pattaya Beachin pohjoispuolella ja on Pattayan rannoista kaikkein pohjoisin.

Lähisaaret ovat uimareiden ja laitesukeltajien suuressa suosiossa. Niihin tehdään opastettuja retkiä ja suurimpiin on säännöllistä lauttaliikennettä. Laitesukellus harrastajien kannattaa turvata paikallisten yritysen palveluihin.

Tietoja

 • Pattaya Cityn väkiluku on hiukan yli 100 000 asukasta.
 • alue on kooltaan noin 20 neliökilometriä
 • kuuluu Chonburi:n maakuntaan
 • aikavyöhyke UTC+7 eli 5 tuntia Suomen aikaa edellä

 


Kommentit

Pattaya — 7 kommenttia

 1. Pattayalle olisin lähdössä ja nuorena miehenä yöelämä kiinnostaa. Tuossa ylempänä mainittiin sadoista yökerhoista ja diskoista, mutta onko niissä turvallista tilata juomia vai voiko juotua ”pommin” uhriksi, kuten monissa Välimeren kohteissa? Onko turvallisinta siis tilata vaan pullotettua litkittävää, kuten olutta tai juomasekoituksia pikkupulloissa ja pyytää niiden avaamista omien silmien edessä?

 2. Joo, Pattayassa törmää tietysti ilotaloihin ja seksiturismiin, mutta Pattaya ei ole vain niiden takia Thaimaan suosituimpien matkakohteiden kärkisijoilla. Alueella on ihanien maisemien ja loistavien rantojen lisäksi mahtavat nähtävyydet, joista esimerkiksi Mini Siam -teemapuisto miniatuurirakennuksinnen ja Sattahipin merikilpikonnien kasvatuskeskus ja hellyttävä norsukylä viihdyttää myös lapsia. Eikä sinne Kwaijoen sillallekaan ole liikaa matkaa.

 3. Pattaya oli vielä kymmenen vuotta sitten ihan jees lomakohde, mutta nyt en sinne menisi vaikka maksettais! Olen perin kyllästynyt siihen, että luonnoltaan kaunis paikka on väkipakolla väännetty turistirysäksi, eikä kaduilla metsästäviä likkoja viitsi enää katsella. Täytyy olla aika saamaton mieheksi, että pitää seksistäkin maksaa… itse ainakin saan sitä maksamattakin laadukkailta ja näyttäviltä naisilta kotimaassakin. Kait siinä on oma jännityksensä, että saiko AIDS:in tai muun taudin vai ei… Jokainen tehköön kuten haluaa, mutta mielestäni me länsimaiset turistit ollaan syypäitä noiden Thaimaan kohteiden pilaamiseen!

 4. Pattaya on edelleen kiva mesta, ainakin jos pysyttelee hotellin alueella ja kaukana aivan kaupungin keskustasta. Sinne nimittäin on keskittynyt se vilkkain seksiturismi ja muu, mistä tuossa yllä paikkaa parjattiin. Lapsien silmille se ei todellanaan ole kovinkaan kaunista katseltava…mutta kuten kyllästynyt jo tuossa sanoikin, eikös me turistit itse olla tuollaiseen lieveilmiöön syyllisiä? Mistä on kysyntää, on tarjontaa…

 5. Tripadvisor on juuri julistanut listan maailman parhaista lomakohteista, ja niiden joukossa oli peräti 3 Thaimaan kohdetta. Pattaya oli sekin kammennut itsensä hienosti sijalle 21,luultavasti erityisen kauniin ympäristönsä vuoksi ja monipuolisten palveluiden ja viihteen ansiosta. Vaikka Pattayaa parjataan nykyään aika lailla, on se siis kuitenkin edelleen maailmalla loistavaksi todettu!

 6. Pattaya on viriilin ja muutenkin aktiivisen ihmisen unelmakohde, jossa ei tarvitse pelätä pitkästymistä. Hiekkarannoilla vietettyjen päivien perään on helppoa löytää joku mainio ruokapaikka ja sitten marssia omaa silmää miellyttävään baariin jatkoille. Hintataso on suomalaisittain halpa, ja naisväkikin viihtyy loistavien shoppailumahdollisuuksien ansiosta. Rantabulevardin varrella on kaikki tärkein, mutta sen ulkopuolellakin kannattaa toki seikkailla ja tehdä löytöjä, vaikka ruoan ja pikkuputiikkien suhteen.

 7. Hei, luin juuri, että Pattayalla olisi uusi ja uljas vesipuisto. Osaako kukaan siellä jo vieraillut kertoa, onko se paljonkin kaupungin ulkopuolella ja miten sinne pääsee, paljonko liput maksavat jne.? Olemme perheeni kanssa harkitsemassa Pattayan matkaa talvelle ja olisi kiva tietää näistä asioista jo etukäteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>