Sijainti

Ko Samui tai Koh Samui kirjoitusasusta riippuen (usein lyhennetään vain Samui) on saari Siamin lahdella. Saari on kohtuullisen suuri, noin 15 kilometriä halkaisijaltaan.

Suoraan länteen saarelta yli Siamin lahden tulee vastaan Vietnamin rannikko. Bangkok on pohjoisessa lähes suoraan Ko Samuin yläpuolella. Lähellä on suoraan pohjoiseen on vähän pienempi saari Ko Phangan.

Rannikolle on lauttayhteys Don Sak kalastajakylään. Sen lähellä on toinen lomakohde Khanom. Saarelle lennetään yleensä Phuketin kautta. Phuket sijaitsee eri puolella Thaimaan niemen ja sieltä jatketaan kotimaan lennolla Ko Samuihin. Lennetään siis saarelta saarelle ja mereltä merelle.

Joskus esimerkiksi Finnmatkojen lennoilla joudutaan yöpymään Phuketissa ja jatketaan aamulla Koh Samuihin. Toinen reitti Koh Samuille on Bangkokin kautta. Tällöin tehdään usein yhdistelmämatka, jolloin osa matkasta ollaan Bangkokissa. Tämä on oiva ratkaisu, sillä pienellä Samuin saarella ei ole kovin hyviä mahdollisuuksia tehdä ostoksia.

Na Muang vesiputous Koh Samui:n saarella.

Aktiviteetit

Ensimmäisenä voi vaikka retkeillä saaren poikki. Siihen menee suurin piirtein kokonainen päivä. 15 kilometrin läpi viidakon matkaan kannattaa varautua hyvin ja kokemattoman kannattaa lähteä opastetulle retkelle. Sivun alalaidassa olevasta kartasta näkee miten kävelyreittejä risteilee halki korkean keskiosan.
Ihan vuoristosta ei sentään voi puhua, mutta korkein kohta on reilu 600 metriä eli noin puolet Suomen korkeimmasta paikasta. Se ei kuulosta paljolta, mutta kun rannikolta noustaan 5 kilometrin matkalla  600 metriä ylöspäin, niin se tarkoittaa keskimäärin 10 asteen nousukulmaa!

Saaren keskiosassa on useita vesiputouksia. Namuang:n (tai Na Muang) kaksi putousta, Uncle Nim:n putous ja lännessä Hin Lad putous ovat näkemisen arvoisia.  Veteen pääsee myös uimaan ja kastautumaan vesiputouksen viileässä ja raikkaassa vedessä. Vesiputousten läheisyydessä on muutamia tippukiviluolia. Näkemisen arvoisia nekin.

Koillis Samuilla (kauimpana) lentokentän läheisyydessä sijaitsevat alueen merkittävimmät nähtävyydet:  Suuri Buddha patsas, Krokotiilifarmi ja Apinateatteri. Saaren pohjoisosasta läheltä lentokenttää lähtevät lautat vähän pienemmälle lähisaarelle Koh Phangille. Mantereelle Don Sak:iin (Donsak) pääsee saaren länsiosasta Nathon tai Taling Ngam kohdalta.

Saaren läheisyydessä on muutamia pieniä saaria (eng ”islets”). Koh Thalu, Koh Din, Koh Chetta, Koh Mae Koh ja isijatsevat saaren länsipuolella ja niiden ohi kuljetaan jos mennään veneellä mantereella.  Pohjoisen puolella on Koh Ra Hin ja Koh Ra Thian. Ne huomaa, jos kulkee naapurisaarelle Koh Phangan:iin tai Koh Tao:n.
Samuin eteläpuolella on melko suuri saari, Koh Katen, joka ei aina näy kartoissa. Sen vieressä on pienempi Koh Mat Sum. Idän puolella on yksi saari Koh Mat Lang aivan Ko Samuin saaressa kiinni.

Saaren kaakkoisosassa (Ban Harn) on akvaario, perhospuutarha ja Khuranamin (Wat Khun Aram) temppeli. Temppelissä säilytetään munkki Luang Pho Daeng:n ruumista. Kesken meditaation 25 vuotta sitten kuollut munkki on muumioituneena edelleen samassa asennossa kuin kuolinhetkellä.

Ko Samui, rannat

Koska ollaan saarella, niin rantoja on joka puolella. Thaimaan saarten vesistöt ovat lähes poikkeuksetta puhtaita ja kirkasvetisiä. Ko Samui ei tee siitä poikkeusta. Rantoja on useita ja jos ne eivät riitä, niin sitten voi hankkia kyydin johonkin pienelle lähisaarelle.

 • Chaweng Beach – Samuin suosituin ranta koillisosassa (lentokentästä etelään). Chaweng beach on yöelämän keskus Koh Samuilla. Pituus 7 kilometriä.
 • Lamai Beach – Toinen merkittävä ranta Chaweng beachiltä etelään.
 • Maenam Beach – Rauhallinen ranta saaren pohjoisosassa.
 • Big Buddha Beach – Nimensä mukaisesti lähellä suurta Buddha patsasta ole ranta.
 • Bo Phut Beach – Kahden edellä mainitun välissä ole ranta. Kahden kilometrin mittainen kookospuiden katveessa oleva pieni kalastajakylän ranta.
 • Choeng Mon Beach – Saaren koilliskärjessä oleva ranta kurottautuu avomerelle.
 • Lipa Noi Beach – Tälle rauhalliselle rannalle voi tulla ihailemaan auringonlaskua tai tähyilemään mantereelle.

 

Ko Samui kartta jossa näkyvät nähtävyyden ja näköalapaikat.

Ko Samui, rannat ja nähtävyydet


Kommentit

Ko Samui — 6 kommenttia

 1. Kiitti artikkelin jatkona olevasta kartasta! Itselleni siitä oli suurta apua matkalla, kun näki yhdellä silmäyksellä, mistä kukin ranta ja nähtävyys löytyi. Ei tarttenut montaa kertaa edes paikallisilta kysellä ajo-ohjeita, vaikka olivat kyllä halukkaita auttamaan. Uskallettiin nimittäin hartaan miettimisen jälkeen jopa vuokrata auto kolmeksi päiväksi, hintahan oli suomalaisittain tosi halpa.

 2. Olin juuri kaksi viikkoa Ko Samuilla, ja ihastuin saareen ikihyviksi. Matka oli ensimmäinen kaukomaille suuntautunut, ja siksi valitsin rantakohteen, jota kehutaan taivaaseen asti. Kehut muuten pitivät paikkansa, vaikka komeaa sulhastani kyllä katseltiin ”sillä silmällä” sielläkin, kimppuun ei sentään kukaan naikkonen käynyt.Hiekkarannat oli upeita ja palvelu viimeisen päälle, samoin hotellimme. Ruoka maistui taivaalliselta, eikä saatu edes minkäänlaisia vatsavaivoja, vaikka ahkerasti nautittiinkin hedelmiä ja paikallisia vihanneksia. En osaa sanoa, onko kohde muuta Thaimaata paljon kalliimpi, mutta oli ehdottomasti rahojen arvoinen, ja suomalaisittain halpa.

 3. Ko Samui tosiaan on kivaa vaihtelua esimerkiksi Phuketin hälinään ja turistilaumoihin kyllästyneille, jotka haluaa hieman aidomman oloisia puitteita. Rannat on uskomattoman kauniita ja vesi kirkasta.Paikallisten kanssa oli mukava seurustella ja vaihdella kuulumisia, onneksi englannilla pärjää suhteellisen hyvin ja aina joku sitä osaava paikallinen ryhtyy mielellään tulkiksi. Sillä tavalla pääseekin loistavasti kyselemään saarelaisten arjesta ja vanhoista perinteistä ja uskomuksista, joista ei matkanjärjestäjillä usein ole aavistustakaan.

 4. Koh Samuilla kohoava Big Buddhan temppeli ja siellä istuva samanniminen patsas on ehdottomasti jokaisen listalla, ja näkyy jo kaukaa. Itse kullatulla patsaalla on korkeutta huikeat 12 metriä. Wat Phra Yai on temppelin ja patsaan toinen kutsumanimi eli se paikallinen muoto.Temppelialuetta ympäröi Big Buddha Beach, tai Bang Rak, jonka laitamilla odottavat monet mukavat ruokapaikat ja kahvilat, samoin kuin kaupat.

 5. Osaako kukaan suositella Chaweng Beachillä tai aivan sen läheisyydessö sijaitsevia laatuhotelleja? En myöskään ole tajunnut, mitä eroa rannan eri osilla on, onko pohjoisemmassa rauhallisempaa vai etelässä? Itse haluan olla toiminnan ja söpinän lähistöllä mutten sen keskellä, koska yöllä on tarkoitus saada nukuttuakin. Kiitti jo ennakkoon!

 6. Ko Samuissa oltiin ja käytiin tuolla Krokotiilifarmilla. Aika hurjia veijareita siellä oli näytillä, sekä krokotiilien että ihmisten puolesta. Oli aika kauhistuttavaa katsella, kuinka hoitaja iski päätä krokotiilin avonaiseen ja mahtavan hammasrivin omaavaan suureen kitaan, kuinka niitä ruokittiin ja niiden kanssa painiskeltiin. Ei välttämätä ihan sopivaa katseltavaa perheen pienimmille, meille suuremmille lapsenmielisille kylläkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>