Bangkok

Pääkaupungissa Bangkokissa asuu yli 6 miljoonaa asukasta. Se on enemmän kuin koko Suomen väkiluku yhteensä.  Kaupungin väkiluku on viime aikoina noussut voimakkaasti ja Bangkok on kasvamassa erääksi Aasian tärkeimmäksi kultuurikaupungiksi ja liike-elämän keskukseksi.

Liikkuminen Bangkokissa

Bangkokin metro valmistui vasta 2000-luvun puolella ja avattiin liikenteelle vuonna 2004. Metroasemat tunnistaa suuresta M kirjaimesta. Metro on nykyaikainen ja moderni. Sitä kannattaa käyttää liikkumiseen aina kun mahdollista.
Toinen uusi liikkumismuoto on ilmajunarata, joka valmistui aivan viime vuosisadan lopulla ollen näin vain noin kymmenen vuotta vanha. Kuten kuvasta näkyy ilmajunarata (BTS) ja metro (MRTA) risteytyvät usein. Metroasemat ovat myös hyviä ostospaikkoja, vaikka ruokaa ja juomaa niissä ei myydä. Bangkokin metroa on suunniteltu laajennettavaksi, mutta ainakaan vielä rakennustöitä ei ole aloitettu. Tarve uusille metrolinjoille on suorastaan huutava.

Bangkokin metrokartta

Pääkaupungin bussiverkko on hyvin kattava. Julkiset bussit ovat ahtaita ja ruuhka-aikana voi istumapaikan saaminen olla mahdotonta. Busseissa on erillinen konduktööri, joka kerää maksun matkasta.
Bussimatka on halpa. Lipun hinta riippuu bussista, matkareitistä ja matkan pituudesta. Varaa riittävän pieniä rahoja mukaan. Bangkokin kaupungin alueella 7 Bahtia on monilla reiteillä vakiomaksu. Euroina tämä noin 15 senttiä. Ilmastoidut bussit voivat olla 2-4 kertaa kalliimpia, mutta länsituristin matka tuskin siihen katkeaa.

Bangkokin julkiseen liikenteeseen hyvä sivusto on BMTA (Bangkok Mass Transit Authority), josta löytyy reittiaikataulut ja jopa karttoja. Sivusto on englanniksi ja thaiksi. Niitä kannattaa katsella ennen matkaa, niin systeemi tulee tutuksi ja jotain sivuja voi myös tulostaa. Perillä kannattaa hankkia bussiaikataulu kirjanen kirjakaupasta tai kioskista. Bangkokissa on myös suunnitteilla yhtenäistää joukkoliikennemaksut ja tehdä maksaminen mahdolliseksi myös erillisellä sirukortilla. Viimeksi näin ei vielä ollut.

Bussien hinnoittelusta on myös tarkempaa tietoa BMTA:n services sivulla.  Sen mukaan punaiset bussit veloittavat 7 BTH (0,14e) ja siniset 8 BTH (0,16e). Kummatkaan eivät ole ilmastoituja. Yötaksa on 8,5 bahtia. Keltaiset Euro II bussit ovat ilmastoituja ja niiden taksat ovat 12-24 BTH. Korkeimmillaan siis melkein puoli euroa.

Yksittäiset matkat kannattaa kulkea taksilla, varsinkin jos on vähän enemmän tavaraa kuljetettavana. Taksit ovat halpoja ja luotettavia. Sovi hinta aina ennen matkaa. Tämä ei ole mikään ongelma vaan ihan jokapäiväinen tapa. Hintaa voi vähän tinkiä ja kysellä useasta paikasta. Joskus tietyt reitit ovat vakiohintaisia ja niistä ei saa hintaa alas. Ole kohtelias. Muista katsoa aina ensin millaiselta autoa matkalle tarjotaan. Varsinkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella on paljon avolava takseja. Niissä istutaan sanamukaisesti lavalla. Ilmastointia niissä ei tarvita. Ilmaa riittää.