Koh Tao

Thaimaan sukellusparatiisina tunnettu Koh Tao, eli tuttavallisemmin ”Kilpikonnasaari”, on eksoottisen maan kauneimpia saaria. Koska se on viime aikoihin saakka ollut lähinnä vain merenalaisia ihmeitä kaipaavien reppureissaajien kohde, on Koh Taolla edelleen tarjota aitoa thaimaalaista elämäntapaa ja edullista majoitusta. Luksustakin toki löytyy sitä kaipaaville.

Kristallinkirkkaat vedet, värikäs aaltojen alainen maailman, vehreän viidakkoinen saaripeite ja valkeat hiekkarannat ovat pikkuruisen Koh Taon valtteja. Saari on omiaan rentoutumiseen ja rantaelämään, johon yhdistyvät kulinaariset nautinnot ja maisemien ihailu.

Säältään Koh Tao tarjoaa tasaisen varmaa 30 asteen lämpötilaa ympäri vuoden ja ihanan lämmintä merta. Sademäärä on niukimmillaan tammikuun ja huhtikuun välillä, ja pilvet itkevät vuolaimmin syyskuun alusta marraskuun loppuun. Paras vierailuaika on siis alkuvuodesta.

Sijainti ja saapuminen

Koh Tao lepää Thaimaan itäisellä Siaminlahdella, Surat Thain provinssissa. Matkaa mantereen lähimpiin kaupunkeihin, Surat Thaniin ja Chumphoniin, on 70 kilometriä. Noin 5 500 asukkaan saarella on kokoa vain 21 km², mutta sen kamaralla vierailee vuosittain jo yli 100 000 turistia.

Maastoltaan Koh Tao on ihastuttavan vehreän sademetsän peittämää, ja sen parhaat hiekkarannat sijaitsevat länsirannikolla. Koh Taon valtti on kuitenkin sen merenalainen maailma, jonka ansiosta se on maailman suosituimpia sukelluskohteita. Merikilpikonnia, joista saari on saanut nimensä, ei valitettavasti enää pääse ihailemaan yhtä usein kuin aiemmin.

Omaperäiselle Koh Taolle pääset sekä valmismatkalla että itsenäisesti. Kummassakin tapauksessa lennät ensin suoralla reittilennolla Bangkokiin, josta matka jatkuu esimerkiksi tunnin paikallislennolla Koh Samuille ja sieltä edelleen lautalla Koh Taolle. Pääkaupungista Bangkokista pääset saarelle myös edullisella bussi-laiva tai juna-laiva -yhdistelmälipulla.

Mitä majoittumiseen tulee, Koh Tao tarjoaa sekä alle kymmenen euron halpahotelleja että useamman satasen ylellisiä bungalowhotelleja. Valinta on sinun.

Koh Taon rannat

Koh Taon parhaat hiekkarannat löytyvät siis sen länsirannikolta, mutta yksinäisyyttä kaipaavat voivat taivaltaa tai ottaa veneen vaikeakulkuisille itärannoille oman paratiisin etsintään. Hiekkarannat ovat Koh Taollakin useimmiten suurten palmujen varjostamia upean valkeita kaistaleita, joiden taustalla kohoaa viidakkomainen kukkula.

 • Hat Saireen 2 kilometriä pitkä ranta on saaren suosituin ja tarjoaa parhaat palvelut. Suosiostaan huolimatta se ei ole ruuhkainen, paitsi iltaisin, jolloin juhlinta alkaa.
 • Hat Mae Haad löytyy edellisen eteläpuolelta. Se on kuitenkin saaren pääsatama, joten uiminen ei ole siellä helppoa.
 • Haad Thien on monien mielestä Koh Taon paras ranta, unelmankaunis ja rauhallinen.
 • Ao Chalok Ban Kao löytyy saaren eteläosasta. Kuunsirppimäinen ranta on todella matala, eli erinomainen pikkulapsille mutta ei niinkään aikuisille.
 • Ao Chang Som on yksityinen ranta, jolle joudut maksamaan 100 bahtin eli reilun 2 euron hintaisen pääsylipun.
 • Ao Thiang Og on niin ikään yksityinen, mutta sen 300 metriselle hietikolle pääsee ilmaiseksi. Valkeaa hiekkarantaa varjostavat suuret ja tiheät pensaat.
 • Ao Leukin hiljainen ja kaunis itäranta tarjoaa romanttiset puitteet.
 • Ao Tanote on Ao Leukin pohjoispuolella. Se on sukeltajien ja snorklaajien rakastama, ja rannan edustalla on kaunis kalliomuodostelma.
 • Ao Hin Wong on sekin sukeltajien suosima.

Sukellusparatiisi

Koh Tao on maailman sukellusfanien suosikkikohteita, ja siellä toimii noin 50 sukelluskoulua. Vaikka saari on pieni, siellä myönnetään 4. päivässä saatuja PADI Open Water Diver -sertifikaatteja enemmän kuin useimmissa muissa maailman sukelluskohteissa. Sen suorittaminen on myös erityisen edullista juuri Koh Taolla, sillä hintaa kertyy vain noin 250 euron verran. Saat kurssin suoritettua myös suomeksi, sillä Haad Saireen suomalainen sukelluskoulu Koh Tao Divers antaa perusopetusta ja järjestää retkiä jo kohta 20 vuoden kokemuksella.

Koh Taon rannikolla sijaitsevat eräät koko Aasian kuuluisimmista sukelluskohteista ja sukelluskursseja järjestetäänkin enemmän kuin muualla maanosan alueella. Perusopetuksen lisäksi voit opiskella itsesi vaikkapa sukellusopettajaksi.

Koh Taon rannikon koralliriutat tarjoavat värikkään ja lajirikkaan maailman. Lukemattomat kotimaassa tapaamattomat kasvit ja eläimet elävät Koh Taon vesissä, ja tarjoavat oivan mahdollisuuden valokuvaukseen.

Koh Taon nähtävyydet

Upean Koh Taon päänähtävyys on yksinkertaisesti sen koskematon luonto. Erilaisia luontoäidin luomuksia on tarjolla niitä arvostaville.

Koh Nang Yuanin kolmoissaari, jonka kolme saarta ainoina maailmassa yhdistyvät toisiinsa hiekkasärkkien välityksellä. Nousuveden aikaan särkät jäävät hieman veden alle ja silloin saarelta toiselle pääsee kahlaamalla. Ota vene saaritriolle ja vietä siellä unohtumaton kesäpäivä, tai yövy sen ainoassa majatalossa. Saarelle on noin 100 bahtin pieni pääsymaksu.

Two View (”Kaksi näkymää”) on saaren korkein huippu, joka kohoaa Mae Haadin ja Ao Tanoten välimaastossa. Kukkulan laelle kannattaa kiivetä, sillä se palkitsee vaivasi upealla näkymällä sekä Koh Taon itä- että länsipuolisille alueille.

Kuningas Rama V:en (Rama Suuren) kivi komistaa Haad Saireen eteläkärkeä. Kivi on omistettu saarella vuonna 1899 vierailleelle Thaimaan kuninkaalle, jonka patsas seisoo merta ihaillen aivan kiven edustalla. Kivi ja patsas ovat paikallisille lähes pyhiä, joten muista hyvät käytöstavat!

Yaai Maen ja Taa Toan henkikalliot sijaitsevat Koh Taon eteläosassa, ja paikalliset palvovat niissä asuvia kalliohenkiä. Henkien sanotaan suojelevan merillä kulkijoita luonnonkatastrofeilta.

6-metrinen läheiseen lahteen huuhtoutuneen valaan luuranko koristaa Sairee-rannan lomakohdetta, Sairee View Resortia.

Koh Tao pähkinänkuoressa:

 • Thaimaan ja koko Aasian sukellusparatiisi
 • Tarjoaa edelleen myös edullista majoitusta
 • Sukelluksen ja rantaelämän lisäksi ei juurikaan muuta tekemistä
 • Voit tutustua myös maailman ainoisiin toisiinsa hiekkasärkillä yhdistyviin kolmoissaariin.

Kommentit

Koh Tao — 2 kommenttia

 1. Tuolla Koh Taolla en olekaan vielä käynyt, itse asiassa vasta luin siitä ensimmäisiä kertoja tällä sivustolla ja ihan suomeksi. Näyttää siltä, että Thaimaan ehdottomasti parhaat lomakohteet alkavat tuolla Koh liitteellä: ne Koh Samet, Koh Lanta ja Koh Chang ovat jo vanhoja tuttuja parin vuoden takaa. Ja jokainen niistä on kerrassaan upea, aivan toista luokkaa kuin nuo jo pilalle saadut Pattaya, Hua Hin ja Phuket. Thaimaan kannattaisi varmaan laittaa jonkinlainen katto näille Kohin kohteille päästettäville turisteille, muuten joutuvat pian saman kohtalon uhreiksi!

 2. Kuulostaa todella romanttisen ihanalta saarelta, vaikken itse sukellusta harrastakaan. En kuitenkaan äkkiseltään muista nähneeni sitä minkään suomalaisen matkatoimiston listoilla. Tietääkö kukaan kertoa, löytyykö sinne siis Suomesta tällä hetkellä valmismatkoja,ja millä hintaa,koska en uskaltaisi yksin kuljeskella ympäri Thaimaata?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>