Koh Chang

Trooppisesta eksoottisuudestaan ylistetty Koh Chang on kohinalla noussut Thaimaan suosituimpien lomakohteiden joukkoon. Sademetsän peittämien vuorien, kauniiden hiekkarantojen ja suhteellisen leppoisan luonteensa ansiosta se kuitenkin houkuttelee kamaralleen yhä kasvavassa määrin niin thaimaalaisia kuin kauempaakin saapuvia. Koh Chang tarjoaakin tänään loistavan lomakohteen niille, jotka kaipaavat sekä neitseellistä luontoa, kirkkaita vesiä ja pehmeää hiekkaa, että jonkinlaista iltaelämää. Koh Chang ei ole enää yhtä autio ja rauhallinen kuin esimerkiksi Khao Lak ja Koh Lanta.

Thaimaalaiseen tapaan Koh Changin ilmastokin suosii vierailua marraskuun ja maaliskuun välillä, ennen kuin lämpötila ponnahtaa noin 35 asteeseen. Kesäkuulta lokakuulle saarella sataa suhteellisen rankasti, joten suuri osa majoituspaikoista sulkee ovensa. Merivesi on tasaisen lämmintä ympäri vuoden.

Sijainti ja luonne

Koh Chang on Thaimaan toiseksi suurin saari, heti Phuketin jälkeen, ja sijaitsee Siaminlahdella. Tratin provinssiin kuuluva saari muistuttaa norsunpäätä, ja sen vuoksi sen lempinimi onkin ”Norsusaari”. Kokoa Koh Changilla on noin 240 km ², se on 30 kilometriä pitkä ja 14 kilometriä leveä. Mantereelle on matkaa hieman alle 10 kilometriä ja Bangkokiin reilut 300 km. Suurin osa saarta kuuluu Mo Koh Changin kansallispuistoon, mutta siitä huolimatta sademetsä on nopeaa vauhtia saanut väistyä hotellien ja lomakeskusten tieltä.

Suurin osa saaren turismista keskittyy länsirannikolle, jolla sijaitsevat Koh Changin upeimmat hiekkarannat, lukemattomat mahtavat vesiputoukset ja koralliriutat. Muuta saarta hallitsevat kalliot ja vuoret, joista näyttävin on yli 700 metrin korkeuteen kohoava Khao Salak Phet. Koska saari sijaitsee kansallispuiston alueella, on sen eläinlajisto erityisen rikas.

Turistit löysivät Koh Changin 1970-luvulla, mutta vasta 2000-luvulla muut kuin reppureissaajat valitsivat sen kohteekseen. Saarella on vain reilut 7 000 vakituista asukasta, mutta vuoden aikana saarella vierailee jopa miljoona turistia, heistä suurin osa thaimaalaisia. Tänään vaatimattomat majatalot tekevätkin tietä suuremmille ja hienommat puitteet tarjoaville hotelleille.

Koh Changille saapuminen

Helpoiten pääset Koh Changille valmismatkalla (esimerkiksi Finnmatkojen seurassa), jolloin matkanjärjestäjä lennättää ensin Bangkokiin (10 h), sieltä edelleen Tratiin (1 h) ja laivalla määränpäähän.

Voit matkustaa Koh Changiin tietysti itsenäisestikin, mutta koska sillä ei ole omaa lentokenttää, saapuvat turistit siis lähinnä joko Bangkokista tai Tratista. Bangkokiin on Suomesta suoria lentoja, joiden kesto on noin 10 tuntia. Thaimaan pääkaupungista matkaa voi jatkaa joko tunnin paikallislennolla tai viiden tunnin bussikyydillä Tratiin. Tratissa matka lentoasemalta jatkuu tavallisimmin kaupungin satamaan ja sieltä edelleen Koh Changin saarelle (laivamatka kestää puolisen tuntia). Vaihtoehto on ottaa Tratista minibussikyyti, ja sen jatkoksi lauttamatka.

Eksoottisella Koh Changilla kuljetaan perinteisesti lavataksilla, songthaewilla, jollaisen saat heti satamasta. Vaikka saarella vuokrataankin mopoja, on niiden kanssa syytä liikkua varoen, sillä tiet ovat paikoin vaarallisen kuoppaisia ja kapeita.

Koh Changin parhaat rannat

Kuten sanottu, suurin osa saaren upeimmista hiekkarannoista löytyy sen länsiosasta. Vesi on kirkasta ja houkuttelee uimisen lisäksi snorklaamaan ja sukeltamaan. Merenalainen maisema onkin poikkeuksellisen värikäs ja rikas, ja voit törmätä aaltojen alla niin mureenaan, merikilpikonnaan kuin merihevoseen. Opastettuja sukellusretkiä järjestetään eri puolilla saarta, ja opetustakin on saatavilla.

Saaren vilkkain ranta on kiistatta luoteisosan White Sand Beach, eli Hat Sai Khao, jonka vitivalkea hiekka ja turkoosi meri vetävät kuin hunaja puoleensa. Siksi palvelujakin on runsaasti.

Lonely Beach on nimestään huolimatta kaikkea muuta kuin yksinäinen, sillä Koh Changin kauneimmaksi tituleeratulle rannalle virtaa vuosi vuodelta enemmän auringonpalvojia, ja bungaloweja rakennetaan pikavauhtia.

Edellä mainittujen välissä sijaitseva Klong Praon ranta on saaren pisin, ja 4 kilometrin paratiisimaisema tarjoaa silmänilon lisäksi vesiurheilua. Sen edustalla sijaitsevilla Koh Wain saarilla voit nauttia snorklauksesta.

Kai Bae kehittyy vauhdilla, ja sen palvelut ovatkin tekemässä rannasta yhtä vilkasta kuin White Sand Beachista. Sen vuorovesivaihtelut ovat kuitenkin saaren suurimpia.

Bang Bao Beach löytyy saaren eteläkärjestä, ja sen palmujen reunustama hietikko merineen kerää alueelle etenkin aaltojen alle kaipaavia.

Nähtävyyksien ja kokemuksien ykköset Koh Changilla

Upean luontonsa ansiosta Koh Changin nähtävyydet ovat lähinnä erilaisia luonnonihmeitä.

Mu Koh Changin kansallispuisto käsittää suuren osan Koh Changia ja lähes 50 muuta saarta. Sen upeiden ja rehevien sademetsien siimeksessä asustavat niin villisiat, boat, liskot kuin linnut. Myös sen sisällä sijaitsevat buddhalaiset temppelit ovat ainutlaatuisia. Parhaiten pääset viidakkomatkalle ystävällisen elefantin selässä kulkien.

Klong Pun vesiputous on saaren putouksista suosituin, ja läntisen osan ainoita. Sen kolmesta pudotuksesta suurin on 10 metrin korkuinen, ja sen alla pääset pulikoimaan vilpoisassa lammessa.

Klong Nueng nauttii henkeäsalpaavimman putouksen maineesta. Se on myös Koh Changin suurin.

Kongoin putoukset käsittävät 5 näyttävää vesiputousta lähes vieri vieressä.

Thang Mayomin vesiputous on saaren mahtavimpia. Sillä on neljä eri tasoa ja ensimmäisen alla olevassa lammessa uinti on sallittua.

Veneretket naapurisaarille ovat suosittua ajanvietettä ja esimerkiksi Koh Maki ja Koh Wai ovat tutustumisen arvoisia.

Herkutteluhetket eteläsaaren Bang Baon tai itäisen Salak Phetin kalastajakylässä tuovat lautasellesi thaikeittiön maukkaimmat ruokalajit taatusti tuoreesta kalasta. Esimerkiksi tom yum goong (tulinen katkarapukeitto) mutta myös lihanystävien ka prao gai (paistettu kana) maistuu siellä taivaalliselta.

Koh Chang pähkinänkuoressa:

  • Neitseellistä luontoa ja kauniita hiekkarantoja kirkkaine vesineen
  • Nopeasti kehittyvä saari, joka sopii myös iltaelämää kaipaaville
  • Malariariski on muuta Thaimaata suurempi, joten estolääkitys on aiheellinen.
  • Vain 7 000 vakituista asukasta
  • Hinnat alkavat olla Phuketin luokkaa

Kommentit

Koh Chang — 1 kommentti

  1. Koh Changilla lapsille tarjoutuu mahtava tilaisuus päästä majesteettisen ja lempeän norsun kyytiin. Tyypillisen elefanttiretken aikana suunnataan sademetsän varjoihin ja käydään norsujen leirillä antamassa jättiläisille makupaloja. Parhaimmillaan voitte jopa päästä pulikoimaan viekistävään veteen norsujen kanssa. Eräät parjaavat Thaimaan elefanttien kohtelua, mutta mielestäni niiden käyttäminen turistien kulkuvälineinä on norsuille kevyempää ja mukavampaa puuhaa kuin puiden kaataminen ja kuljetus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>