Pääkaupungissa Bangkokissa asuu yli 6 miljoonaa asukasta. Se on enemmän kuin koko Suomen väkiluku yhteensä.  Kaupungin väkiluku on viime aikoina noussut voimakkaasti ja Bangkok on kasvamassa erääksi Aasian tärkeimmäksi kultuurikaupungiksi ja liike-elämän keskukseksi.

Liikkuminen Bangkokissa

Bangkokin metro valmistui vasta 2000-luvun puolella ja avattiin liikenteelle vuonna 2004. Metroasemat tunnistaa suuresta M kirjaimesta. Metro on nykyaikainen ja moderni. Sitä kannattaa käyttää liikkumiseen aina kun mahdollista.
Toinen uusi liikkumismuoto on ilmajunarata, joka valmistui aivan viime vuosisadan lopulla ollen näin vain noin kymmenen vuotta vanha. Kuten kuvasta näkyy ilmajunarata (BTS) ja metro (MRTA) risteytyvät usein. Metroasemat ovat myös hyviä ostospaikkoja, vaikka ruokaa ja juomaa niissä ei myydä. Bangkokin metroa on suunniteltu laajennettavaksi, mutta ainakaan vielä rakennustöitä ei ole aloitettu. Tarve uusille metrolinjoille on suorastaan huutava.

Bangkokin metrokartta

Pääkaupungin bussiverkko on hyvin kattava. Julkiset bussit ovat ahtaita ja ruuhka-aikana voi istumapaikan saaminen olla mahdotonta. Busseissa on erillinen konduktööri, joka kerää maksun matkasta.
Bussimatka on halpa. Lipun hinta riippuu bussista, matkareitistä ja matkan pituudesta. Varaa riittävän pieniä rahoja mukaan. Bangkokin kaupungin alueella 7 Bahtia on monilla reiteillä vakiomaksu. Euroina tämä noin 15 senttiä. Ilmastoidut bussit voivat olla 2-4 kertaa kalliimpia, mutta länsituristin matka tuskin siihen katkeaa.

Bangkokin julkiseen liikenteeseen hyvä sivusto on BMTA (Bangkok Mass Transit Authority), josta löytyy reittiaikataulut ja jopa karttoja. Sivusto on englanniksi ja thaiksi. Niitä kannattaa katsella ennen matkaa, niin systeemi tulee tutuksi ja jotain sivuja voi myös tulostaa. Perillä kannattaa hankkia bussiaikataulu kirjanen kirjakaupasta tai kioskista. Bangkokissa on myös suunnitteilla yhtenäistää joukkoliikennemaksut ja tehdä maksaminen mahdolliseksi myös erillisellä sirukortilla. Viimeksi näin ei vielä ollut.

Bussien hinnoittelusta on myös tarkempaa tietoa BMTA:n services sivulla.  Sen mukaan punaiset bussit veloittavat 7 BTH (0,14e) ja siniset 8 BTH (0,16e). Kummatkaan eivät ole ilmastoituja. Yötaksa on 8,5 bahtia. Keltaiset Euro II bussit ovat ilmastoituja ja niiden taksat ovat 12-24 BTH. Korkeimmillaan siis melkein puoli euroa.

Yksittäiset matkat kannattaa kulkea taksilla, varsinkin jos on vähän enemmän tavaraa kuljetettavana. Taksit ovat halpoja ja luotettavia. Sovi hinta aina ennen matkaa. Tämä ei ole mikään ongelma vaan ihan jokapäiväinen tapa. Hintaa voi vähän tinkiä ja kysellä useasta paikasta. Joskus tietyt reitit ovat vakiohintaisia ja niistä ei saa hintaa alas. Ole kohtelias. Muista katsoa aina ensin millaiselta autoa matkalle tarjotaan. Varsinkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella on paljon avolava takseja. Niissä istutaan sanamukaisesti lavalla. Ilmastointia niissä ei tarvita. Ilmaa riittää.

 


Kommentit

Bangkok — 7 kommenttia

  1. Olen päättänyt matkustaa ekaa kertaa Bangkokiin, joten aiempaa kokemusta paikallisesta kulttuurista ja muusta ei ole. Osaisiko joku kertoa, pitääkö siellä olla erityisen varovainen taskuvarkaitten suhteen, vai onko varkausluvut vaikka Etelä-Euroopan lomasaarten luokkaa? Tarkoitus olisi liikkua lähinnä metrolla, mutta onko niissä kamala tungos, kuten Tokiossa, jossa meitä tungettiin junaan sisälle kuin sardiineja purkkiin?

  2. Bangkokista kerrottaessa olisi hyvä edes mainita sen mahtavasta kulinaarisesta tarjonnasta. Koko Aasia tietysti on eksoottisen ruoan ja uusien makujen mannerta, mutta eritoten siitä pääsee nauttimaan Bangkokissa. Eri puolilla kaupunkia liikkuessa kannattaa kokeilla paikallisen katukeittiön erikoisuuksia, suosittelen kuitenkin vain kuumennettujen ruokien nauttimista kadulla, ihan varmuuden vuoksi. Aivan kaikkea kalasta ja äyriäisistä liharuokiin ja kasvisherkkuihin löytyy, ja paikalliset osaavat jo huolehtia hygieniapuolestakin joten kuten, joten ei turistin tarvitse pelätä vatsanväänteitä – kuin korkeintaan liian tulisten mausteiden tuloksena!

  3. No, Raili varmaan saikin viime viikolla vastauksen siihen, mitä Bangkokin turvallisuuteen tulee. Siellä on tietysti oma osansa maailman taskuvarkaista, kuten jo Helsingissäkin, mutta eiköhän se suurin uhka todellakin ole tuollaiset silmittömät terrori-iskut. Niiden järjestäviä ei haittaa, vaikka viattomat joutuvat uhreiksi, kunhan saadaan suurta vahinkoa ja pelkoa aikaan ja päästään otsikoihin.Todella ikävä tapaus, joka varmasti verottaa Bangkokiin suuntautuvaa turismia jonkin aikaa, ennen kuin asia taas painuu unholaan. Kyseessähän ei ollut ensimmäinen kaupungissa suoritettu terroriteko.

  4. Bangkok on huima kokemus, jossa pääse nauttimaan sekä suurkaupungin lopputomasta menosta että Thaimaan perinteistä. Pilvenpiirtäjien lomassa on piilossa kauniita temppeleitä ja ostospaikkoja on uskomaton määrä. Esimerkiksi kiinalainen kaupunginosa on kuuluisa sekä keittiöstään, jota löytyy ihan kadultakin jokaiseen makuun, kuin tuhansista pikkukaupoistaan. Yöelämä on vauhdikasta ja jatkuu aamutunneille saakka, laadukkaita baareja on useimmissa kaupunginosissa ja esimerkiksi teatteriesityksiä pääse katselemaan joka ilta. Itse teetin räätälillä kaksi pukua, kummatkin korkealaatuisesta kankaasta ja olivat valmiita alle viikossa.

  5. Bangkokin osalta olisi ihan kiva saada lisätietoa esimerkiksi kaupungin parhaiden nähtävyyksien osalta. Kerran olen Thaimaan pääkaupungissa käynyt, mutta taatusti jäi paljon mielenkiintoista vielä tsekkaamatta. Tuossa yllä jo toinen kommentoija mainitsi myös Bangkokin maineesta kulinarismin saralla ja saman totesin itsekin matkallani. En vaan tiedä, kuinka turvallista katukeittiön anteja on maistella. Tuttavani kehotti syömään vain juuri ennen tarjoiluhetkeä valmistettuja ruokia, eikä missään tapauksessa mitään, mitä ei ole kuumennettu kunnolla!

  6. Suurkaupungeista pitäville Bangkok on ehdottomasti loistovalinta, ja muille Thaimaasta pitäville hyvä tukikohta edes pariksi päiväksi. Itse olen parin viikon Thaimaa-reissuillani, omatoimisilla sellaisilla, viettänyt alkuun pari päivää Bangkokin vilinästä nauttien, suunnannut sitten johonkin ihanaan rantakohteeseen ja taas paluumatkalla viettänyt pääkaupungissa päivän tai pari. Maan sisäiset lennot ovat edullisia ja vuoroja paljon, mutta ennakkovaraus on paras olla jo ennen kotoa lähtöä. Bangkokin mainiot ostospaikat takaavat erikoisia tuliaisia matkalaukkuun, joten niitäkään ei tarvitse raahata pienemmistä rantakohteista, joiden valikoimat ovat huomattavasti suppeammat, ja hinnat usein kuitenkin ainakin samalla tasolla.

  7. Bangkokissa suosittelen varomaan laukkuvarkaiden lisäksi katukoiria, jotka eivät aina ole eteläisen Euroopan tapaan ystävällisiä ja lempeäluonteisia vaan saattavat näykkäistä silittämään ojentuvaa kättä. Jokaiselle tulee siis olla malttia hellyttävien karvaturrien paijailussa ja antaa ainakin koiran itsensä päättää, haluaako se lähestyä sinua vai ei. Ja jos koira puraisee,suunta heti kohti lähintä sairaalaa ottamaan vesikauhurokotus varmuuden vuoksi, sitä kun vielä esiintyy aika yleisesti Thaimaassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>